Hoogwaardige

Hoogwaardige kalverhouderij

Voor het allerbeste kalfsvlees is een goed leven van de opgroeiende dieren van onschatbare waarde. Goede huisvesting, een uitgebalanceerde voeding en een optimale verzorging zijn criteria waaraan onze kalverhouderijen voldoen.

Houderijen voor blanke kalveren

Dierenwelzijn typeert al onze kalverhouderijen. Maar verder is geen kalverhouderij hetzelfde. Zo zijn er speciale houderijen voor blanke kalveren. Hier groeien de kalveren op die bij binnenkomst alleen nog melk hebben gedronken. Zij blijven hier tot ze slachtrijp zijn. Hun voeding bestaat uit een combinatie van melk en ruwvoer.

Met een deel van deze houderijen hebben we een contract. Op basis van gemaakte afspraken kunnen we precies bepalen hoe we het hele proces van verblijf en voeding willen invullen. Belangrijk, want blank kalfsvlees heeft een hoge standaard om aan te voldoen. Door op alle houderijen voor blanke kalveren volgens deze standaard te werken, is hoge kwaliteit gegarandeerd.

Startersstallen

Onze startersstallen huisvesten kalveren die afkomstig zijn uit de melkveehouderij. Het gaat hier veelal om zwaardere jonge kalveren. Deze zijn ideaal voor de productie van (jong) rosé kalfsvlees omdat zij een grotere opnamecapaciteit hebben voor ruwvoer dan de wat lichtere kalveren.

In de startersstallen bouwt de kalverhouder de melkconsumptie geleidelijk af. Deze vervangt hij uiteindelijk volledig door ruwvoer. Als de kalveren twaalf weken oud zijn en vast voer eten, verhuizen ze naar houderijen voor (jong) rosé kalveren. Hier blijven ze tot ze naar de slachterij gaan.

Houderijen voor (jong) rosé kalveren

In de kalverhouderijen voor (jong) rosé kalveren legt de kalverhouder de laatste hand aan de definitieve smaak van het kalfsvlees. Dat doet hij door de kalveren goed te blijven verzorgen conform de criteria van diverse kwaliteitskeurmerken. De kalveren groeien hier op tot ze acht maanden zijn. Kalveren in de categorie ‘rosé’ worden wat ouder: acht tot twaalf maanden.

De kalveren van houderijen waarmee we een contract hebben, gaan uiteindelijk naar onze eigen Vitelco slachterij toe. Om de toevoer aan kalveren te garanderen, investeren we ook volop in de samenwerking met de vrije kalverhouders.

Meer weten over onze ketensamenwerking in de kalverhouderij?