Actueel

Vitelco neemt nieuwe uitbeenderij in productie

Meer maatwerk en traceerbaar tot in de doos

Vandaag neemt Vitelco haar volledig vernieuwde uitbeenderij in productie. De uitbeenderij aan de Veemarktkade in ’s-Hertogenbosch is flink uitgebreid én aangepast. Met de nieuwe lijn kan de leverancier van kalfsvlees nog klantspecifieker leveren en de processen nog beter controleren en beheersen.

Vitelco levert blank, jong rosé en rosé kalfsvlees producten aan klanten verspreid over de hele wereld. Per klant en per land spelen er soms heel verschillende wensen. Afhankelijk van de toepassing vragen klanten om verschillende productsoorten, kwaliteiten, vetbedekkingen, gewichten en verpakkingen. Met de nieuwe uitbeenderij - die drie keer zo groot is - kan Vitelco veel meer variatie aanbieden en zelfs per individueel kalf bepalen hoe het wordt verdeeld. Hierdoor kunnen klanten altijd op maatwerk rekenen, ook als het om kleinere volumes gaat.

Meer maatwerk en traceerbaar tot in de doos
"We zien dat we steeds minder kalfsvlees direct vanuit de slachterij ‘in de been’ leveren. Dat is nu nog maar 30-40% tegen 90% zo’n tien jaar geleden. Ik verwacht zelfs dat dat over vijf jaar nog maar 10% is. Klanten willen geen heel kalf meer hebben. Ze specialiseren zich steeds verder en vragen om alleen dat stukje dat ze nodig hebben. Dat is goed nieuws, omdat dat ook betekent dat er minder delen afgewaardeerd worden. Omdat wij over de hele wereld leveren, weten we voor elk stukje wel een afnemer te vinden. Zo gaat er niets van het kalf verloren.

We werken steeds verder naar de consument toe. Waar we eerst de bovenbillen als geheel leverden, worden ze nu al gevliesd en in delen gesneden. Onze snit wordt ook steeds diverser en specifieker voor een klant. Dat kon vroeger niet, omdat we toen met grotere batches werkten. In de nieuwe uitbeenderij kan het wel. De onderdelen van het kalf blijven in de hele lijn bij elkaar en direct daarna etiketteren we ze." 

Zo weten we precies van welk individueel kalf het stuk vlees komt. Die traceerbaarheid garanderen we zelfs tot in de doos.

Han Paridaans, commercieel directeur van Vitelco

Geautomatiseerde instructies
Alle uitbeners van Vitelco hebben nu een eigen scherm waarop ze kunnen zien hoe ze elk stuk moeten snijden, wat exact de gewenste snit is. Omdat de instructies per kalf geautomatiseerd zijn, kunnen ze eigenlijk geen fout meer maken en is er telkens maatwerk mogelijk. De computer bepaalt van voor tot achter wat er met het kalfsvlees gebeurt en maakt de aansturing eenvoudiger. 
Aan het eind van de lijn komt er automatisch het juiste etiket op en daar kan Vitelco via een scherm ook gelijk zien of het werk geheel volgens instructies is uitgevoerd. De kwaliteitscontrole op het snitwerk is hiermee dus ook eenvoudiger.

Dat was ook een van de belangrijkste redenen achter de nieuwe uitbeenderij: we willen klanten garanderen dat ze de kwaliteit krijgen die ze inkopen.

Han Paridaans

"Dat en het feit dat het steeds belangrijker wordt de exacte herkomst van het vlees te garanderen. Dat kunnen we nu dus op individueel niveau in tegenstelling tot voorheen, waarbij een batch uit meerdere kalveren bestond. Het voordeel: onze producten zijn beter traceerbaar en voldoen volledig aan de gewenste kwaliteit.”