Actueel

Veewagen op de vluchtstrook

Een veewagen met levend vee rijdt over de vluchtstrook een file voorbij....A-sociaal gedrag!?

Onlangs heeft een van onze chauffeurs moeten besluiten een file, die ontstaan was door een ongeval, via de vluchtstrook voorbij te rijden. De chauffeur kreeg in zijn cabine de waarschuwing dat door het stilstaan de temperatuur bij de levende dieren flink aan het stijgen was en dat deze dicht in de buurt kwam van de hoogste gewenste waarde.

Zoals geleerd op de cursus Verantwoord Veetransport en de 'Branche-richtlijn noodplan veetransport' van het Saveetra en Vee & Logistiek Nederland, heeft hij ervoor gekozen om de file voorbij te rijden. Vooraf heeft de chauffeur zich gemeld bij de hulpdiensten en hij heeft zijn snelheid aangepast.

Het is natuurlijk wel een vreemd gezicht, een veewagen over de vluchtstrook….De chauffeur heeft hiermee echter uit nood gehandeld, in het belang van het welzijn van het levende vee. Door de rijwind daalt de temperatuur in de wagen namelijk. Dit zorgt voor verkoeling bij extreem warm weer, zoals de afgelopen weken het geval was. Maar ook bij bijvoorbeeld extreme kou of andere calamiteiten mogen onze chauffeurs terugvallen op de richtlijnen in het noodplan.

Wij hopen op deze manier meer duidelijkheid te geven over de lastige beslissingen die onze chauffeurs soms moeten maken. Wij bieden onze welgemeende excuses aan als u zich aan een van deze beslissingen gestoord heeft.