Actueel

Van kalf tot designtas

PALI Group, Vitelco, Rompa Tanneries, Rompa Leder en Stahl organiseren ReVeal – een wereldwijd toonbeeld voor transparantie in de productieketen van kalfsleer

's-Hertogenbosch, 3 november 2016 – ReVeal. Onder deze naam verenigden PALI Group, Vitelco, Rompa Tanneries, Rompa Leder en chemiebedrijf Stahl zich om volledige transparantie en traceerbaarheid te brengen in de productieketen van kalfsleer. Het Nederlandse initiatief, dat op 2 november plaatsvond, brengt de verschillende stappen van leerproductie in kaart: van kalf tot designtas.

PALI Group, Vitelco, Rompa Tanneries, Rompa Leder en Stahl – toonaangevende bedrijven in de leerindustrie – werken continu aan de verduurzaming van productieprocessen: van goede leefomstandigheden voor vee tot verminderd gebruik van chemicaliën tijdens de productie van leer. Consumentenmerken, designers en inkopers worden zich steeds bewuster van de stappen in het leerproductieproces. Dit zorgt voor een toenemende vraag naar transparantie en traceerbaarheid met als doel de impact op het milieu in de gehele keten terug te dringen.

De Nederlandse bedrijven sloegen de handen ineen voor het interactieve ReVeal evenement. Tijdens ReVeal onthulden zij tot in detail hoe topkwaliteit kalfsleer voor onder andere tassen wordt vervaardigd. ReVeal gaf volledige transparantie in alle stadia van het productieproces en omvatte een bezoek aan een boerderij in Geldermalsen en een looierij in Lichtenvoorde. Dit geeft inkopers een betere kijk op de alternatieven voor leervervaardiging met een volledig traceerbaar en controleerbaar basisproduct en een vermindering van de belasting van het milieu, zonder concessies te doen op kwaliteit. ReVeal is een wereldwijd voorbeeld voor transparantie en traceerbaarheid in de leerproductieketen.

Made in NL
Het behouden van het gehele productieproces in Nederland heeft verschillende voordelen. Zo wordt overbodig transport voorkomen, neemt het aantal stappen in het productieproces af en hoeft er geen zout te worden toegevoegd om de huiden te conserveren. Omdat er wordt gewerkt met eigen boerderijen, transport en slachterijen, zijn de beheersbaarheid en controleerbaarheid van dierenwelzijn en goede werkomstandigheden gegarandeerd. Bij ReVeal zagen luxemerken met eigen ogen de stappen van leerproductie in de volledige keten. Daarnaast was er aandacht voor milieuvraagstukken die veelal in verband worden gebracht met de leerproductie.

Over de initiatiefnemers
Stahl is de wereldwijde marktleider in proces chemicaliën voor leer. Het Nederlandse bedrijf is er van overtuigd dat de productieketen duurzamer kan worden door transparantie te brengen in de productieketen. PALI Group is één van de grootste veehandel organisaties en vleesproducenten van Europa. Zusterbedrijf slachterij Vitelco verkoopt grote hoeveelheden kalfshuiden aan looierijen die voor toonaangevende luxe merken werken. PALI Group heeft eigen boerderijen, een slachterij en een looierij en heeft hierdoor controle op, en invloed in, de volledige productieketen. Rompa Tanneries is de looierij van Vitelco en Rompa Leder en is gevestigd in Lichtenvoorde. De looierij is volledig ingericht om verse kalfshuiden te verwerken tot kalfsleer. Rompa Leder heeft jarenlange ervaring in het looien van kwaliteitsleer voor luxe merken.

Voor meer informatie over de looierij kunt u contact opnemen met:
Han Paridaans, directeur Vitelco
T: +31 (0)73 624 20 60
E: h.paridaans@vitelco.nl