Actueel

Gave kalfshuid geeft betere prijzen

De huid van kalveren draagt steeds meer bij aan de totale waarde. Het beperken van beschadigingen is daarom belangrijk voor het rendement.

Het is niet het eerste waar kalverhouders aan denken als het gaat om een kwalitatief goed kalf afleveren, maar behalve het karkas is ook de huid voor de slachterij van waarde. In steeds toenemende mate zelfs: de waarde van de huid verdubbelde in minder dan tien jaar. Huiden maken tussen de 12 en 17 procent van de totale waarde van het kalf uit.

Met kalfshuiden kunnen lederbedrijven het hogere segment bedienen. Een kalfshuid heeft een aantal specifieke kenmerken, legt Daniel Rompa uit. Hij is directeur van Rompa Leder in Rijen. Rompa nam samen met kalverslachterij Vitelco in 2014 het failliete Hulshof in Lichtenvoorde over. Op die locatie vindt het looien plaats; op de locatie in Rijen wordt het leer verder bewerkt en afleverklaar gemaakt.

Vergeleken met de huid van stieren is de oppervlakte van de kalfshuid kleiner. Meet een grote stierenhuid soms wel zeven vierkante meter; bij een kalf houdt het bij 3,5 meter wel op. Verder is de huid dunner en zachter en de structuur fijner.

Daniel Rompa

Gaafheid
De gaafheid is een aspect waar kalverhouders en slachterij samen aan kunnen werken. In het proces van houderij tot afleveren aan de looierij kan van alles misgaan. Kalverhouders, transporteurs en slachterij kunnen allen het aantal beschadigingen beperken. Voor de kalverhouder ligt de focus in de stal. Denk aan het voorkomen van ongedierte (zoals schurft en teken), een stalinrichting zonder uitstekende delen en spuitplekken.

Het lastige is dat beschadigingen op het oog niet altijd zijn te zien, maar pas later in het verwerkingsproces boven water komen. Zeker als het kalf op jonge leeftijd een beschadiging oploopt, vergroeit het grotendeels maar kunnen onderhuids nog littekens zitten. Zorgvuldigheid begint dus al met de opzet van een nuchter kalf. 

Consequenties uitbetaling
Bij Vitelco, onderdeel van PALI Group, wordt gelet op de kwaliteit van de huid, maar dat heeft nog geen directe consequenties voor de uitbetaling. “Later in de verwerking is de huid niet meer terug te brengen naar een kalf”, legt Twan de Bie, manager financiën en projecten bij PALI Group uit. “Terwijl in een aantal gevallen dan pas blijkt dat er beschadigingen zijn.”

Het bedrijf inventariseert de mogelijkheden dat wel te kunnen doen. Dat heeft twee redenen: het maakt het mogelijk in de keten beter op de kwaliteit te sturen, en PALI Group voorziet dat traceerbaarheid steeds belangrijker wordt voor afnemers van lederproducten. PALI Group bekijkt daarbij ook wat de mogelijkheden zijn van financiële prikkels voor kalverhouders.

Het is logisch om daar op te sturen. Nu betaalt de hele sector mee als een aantal kalverhouders te veel kalveren met beschadigingen aflevert.

Twan de Bie

Of en wanneer een dergelijk systeem operationeel kan worden, kan De Bie nog niet zeggen.

Bron: Boerderij