Actueel

ROBI ROBOT, DE KALVEREN ZIEN HEM GRAAG

Samen maken Gertjan en Gerda graag een wandeling langs hun kalveren, daar genieten ze van. Voorheen waren we soms tot laat aan de gang om alle dieren te voeren. Robi Robot, zoals hun kinderen hem noemen, bespaart hen handenvol werk. Geheel zelfstandig komt de Sieplo voerrobot zestien uur per dag in actie voor de 2000 vleeskalveren van Maatschap van den Heuvel.

Zo’n vier jaar geleden ontstond het idee: zo doorgaan, of uitbreiden en grootschalig automatiseren.
‘We vonden dat we best veel werk hadden, Gertjan is altijd wel in voor nieuwe dingen en dacht gelijk aan een robot. We wisten dat het wel een uitdaging was of het allemaal ging lukken. De Sieplo robot is medio 2014 in Nederland uitgevonden, op het bedrijf waar hij is ontwikkeld wordt alleen kant en klaar voer gevoerd. Wij hadden het idee om de losse grondstoffen zelf te gaan mengen. We zijn toen met allerlei voorstellen gekomen en hebben uiteindelijk een voerkeuken gebouwd met 12 bunkers en silo’s. Onze robot is hierop doorontwikkeld.’

In deze voerkeuken mengt de computergestuurde robot op wieltjes diverse restproducten uit de voedingsmiddeldelenindustrie tot volwaardig diervoeder. Bijvoorbeeld aardappelsnippers van de patatfabriek, bierbostel van een brouwerij, maisgluten uit de maïzenafabriek en wei als restant van kaasproductie. ‘Dit is een duurzame manier om reststromen te verwerken tot hoogwaardig voedsel voor de kalveren. Dagelijks maakt de robot wel dertig ritjes. In zijn kar kan hij per keer bijna zeshonderd kilo wegbrengen naar de stallen waar de deuren automatisch voor hem openen.’

In 1998 kochten ze een bestaand vleeskalverenbedrijf aan de Zuiderzeestraatweg in Putten. Omdat het verouderd was zijn in de loop der jaren bijna alle stallen vervangen. Langzaam kregen de plannen voor een geautomatiseerde, tevens helemaal duurzame bedrijfsvoering verder vorm. ‘We hebben een stal gebouwd waarbij door de directe splitsing van mest en urine bijna geen ammoniak plus stank vrijkomt. Bijkomend voordeel is de scheiding van fosfaat en stikstof, waarmee we kunnen voldoen aan de vraag van akkerbouwers wat betreft bemesting. Normaliter bestaat de vloer uit beton, maar wij kozen voor een rubberen uitvoering. Dat ligt gewoon lekker.’ Dankzij de noviteiten is de veestapel nu uitgebreid van 1400 naar 2000 kalveren. 

Door de robot krijgen de dieren nu wel vijfmaal in plaats van twee keer op een dag vers gemengd voer en komen ze veel vaker in beweging.

Gertjan van den Heuvel

‘Dit zorgt dat de dieren fit blijven en een veel natuurlijker eetgedrag hebben. Bovendien
kan de robot allerlei verschillende recepten in verschillende hoeveelheden maken, afhankelijk van de leeftijd van de kalfjes.’ 

‘Vanaf drie weken komen ze bij ons binnen en dan krijgen ze naast ruwvoer de eerste zes weken ook melk. Dat moeten wij, naast de controle, natuurlijk nog wel voor onze rekening nemen. Na 8 maanden wegen de dieren ongeveer 350 kg en gaan ze naar de slachterij van de PALI Group. Het kalfsvlees wordt verkocht onder de naam VITEL-oké en heeft een Beter Leven keurmerk van de dierenbescherming.’

Vorig jaar mei tijdens een open dag kregen ze heel veel kalverenhouders langs. De meningen waren niet onverdeeld positief. ‘We kregen zelfs een reactie: ‘daar krijg je alleen maar luie boeren van’. Jonge veehouders reageerden wel geïnteresseerd. Wij denken dat dit systeem de toekomst wordt. De robot zal een vlucht nemen, want arbeid is duur. Om het innovatieve karakter van hun maatschap te onderstrepen zijn Gertjan en Gerda van den Heuvel overgeschakeld op een geheel zelfvoorzienende bedrijfsvoering. De zonnepanelen op de staldaken leveren de elektriciteit, zonnecollectoren en een biomassakachel zorgen voor warm water.

Bekijk ook de video waarin Gertjan en Gerda van den Heuvel uitleggen hoe hun bedrijf georganiseerd is. 

Bron: Stad in Bedrijf (juni 2017)
Fotografie: fotostudio Merjenburgh