Actueel

Geslaagd eerste politiek café in 's-Hertogenbosch

Op 7 februari hield ZLTO Oss Den Bosch voor de eerste keer hun verkiezingsdebat voor de gemeente Den Bosch. Het debat stond in het teken van kennismaken met de agrarische sector en de gevolgen van het besluit van 7 juli van de Provincie Noord-Brabant.

De gevolgen beperken zich niet alleen tot de primaire sector maar ook alle andere bedrijven in de agro en foodketen hebben met de gevolgen van het besluit te maken. Twan de Bie van de PALI groep, een van grootste veehandelorganisatie en vleesproducent van Europa waarvan de hoofdvestiging in Den Bosch staat, maakte de kandidaatsraadsleden duidelijk dat zij ook vrezen voor de gevolgen van de nieuwe regels. Veel kalverenbedrijven zullen niet in staat zijn om gevraagde maatregelen van de Provincie Noord Brabant te nemen en dat betekent er na 2022 veel minder kalveren in Brabant geproduceerd worden en dat de PALI groep minder kalveren kan afnemen en verwerken.

Tijdens het debat bleek dat de politiek in Den Bosch tot nu toe vooral gericht is op de stad. Maar sinds Nuland en Vinkel bij Den Bosch zijn gekomen is het buitengebied van Den Bosch veel groter geworden. Daar zitten ook veel agrarische bedrijven. Klacht van de aanwezigen boeren was, dat er geen duidelijke verantwoordelijke wethouder voor landbouw was en er geen echt landbouwbeleid was. De meest kandidaat-raadsleden vonden het een goed voorstel om binnen het College iemand algeheel verantwoordelijk te maken voor de landbouw. Ook de kandidaatsraadsleden zelf vonden het belangrijk om regelmatig bijgepraat te worden over ontwikkelingen in de agrarische sector. ZLTO Den Bosch Oss gaat daar zeker voor zorgen.

Bron: www.zlto.nl